Sova ute är en naturupplevelse som fler borde prova. 

#sovaute

Senast uppdaterad 2021-09-13

Under juli vill Luften är fri lyfta njutningen och enkelheten i att sova ute. Det finns dock utmaningar i det, dyr utrustning, rädslor för att något otäckt ska hända eller olusten att sova obekvämt och vakna med kondensen från insidan av tältduken droppandes i ansiktet. Vi vill visa att sova ute kan se ut på många sätt. Övernattning på balkongen, tupplur i hängmattan hemmavid eller varför inte i studsmattan under bar himmel. Det kanske är där övernattning utomhus kan börja, för att sedan tänja gränserna och utforska nya sätt att sova ute på.

Hjälp att vilja testa på att sova ute

Oftast är det ovana och okunskap som håller oss borta från att prova nytt, men med lite hjälp kanske fler vågar testa på att sova ute. Många friluftsorganisationer vill bistå med kunskap och hjälp via organiserade övernattningar, kurser och allmänna tips. Med bättre kunskap om svenskt natur och allemansrätten, blir tröskeln att våga prova ännu lägre.

Luften är fri vill stimulera aktörer att anordna aktiviteter kring att sova ute och samtidigt lyfta frågor kring allemansrätt och öka kunskapen om svensk natur. Genom att informera om lämpliga platser för övernattning, tips på vad man ska ha med sig och på sig samt hur man ska bete sig kan vi inspirera fler att sova ute. 

Tips

Filmen Sov ut, sov ute

Luften är fri har tagit fram en film för att inspirera fler att ta steget och sova ute. Aktörer kan fritt använda materialet, det finns på sidan för kampanjmaterial.

Sova ute enligt Örebro kommun

På en klippa, i studsmattan eller på ett höloft? Örebro kommun har tagit fram korta och humoristiska filmer – en för varje månadstema. I anslutning till filmen om att sova ute, finns också en krysslista med tips på hur du kan sova utomhus. Du hittar mer om friluftslivets år i Örebro, och alla månaders filmer på orebro.se.

Enkel övernattning under bar himmel

Markus Torgeby bodde flera år ensam i en kåta de jämtländska skogarna, för att hitta sig själv. Han uppmanar oss att lyssna på naturen och njuta av det enkla som den ger. Som att sova. Filmen har kommit till genom ett samarbete mellan Eksjö, Habo, Värnamo och Jönköpings kommun som resulterat i korta inspirationsfilmer på varje tema under Friluftslivets år. Du hittar alla filmer i flödet på Facebooksidan Jönköpings kommun friluftsliv.

Tips på att sova ute

Lockas du av tanken att somna under stjärnorna? Gillar du ett äventyr och utmaningar eller vill du bara ta en tupplur i hängmattan på tomten? Under juli vill vi på Luften är fri få dig att testa sova ute i friska luften, på det sätt som passar dig. Vare sig du redan är en inbiten friluftsmänniska eller någon som vill testa sova ute men inte vet riktigt hur, kommer här ett par matnyttiga tips för god sömn utomhus.

Tälta med barn

För små äventyrare kan en natt utomhus vara ett riktigt stort äventyr. För de allra flesta ett härligt sådant som ger minnen för livet. Friluftsfrämjandet delar med sig av matnyttiga tips på första gången i tält med barn. Gå till friluftsframjandet.se

Trygg övernattning under bar himmel

Att sova ute är fantastiskt, men ovant i början. Okända ljud och att något rör sig i närheten av sovsäcken har ofta en naturlig förklaring. Men när mörkret faller på kan fantasin rusa iväg och göra upplevelsen skrämmande. Just rädslan för att sova ute är ett stort hinder för många. På bloggen Ett friluftsliv tipsar Johanna Öhrling om saker du kan göra för att känna dig säkrare. Gå till ettfriluftsliv.se.

Sova ute-guiden

Ladda ned Friluftsfrämjandets Sova Ute-guide. En praktisk handbok för en första gångens utesovare med alla moment för en övernattning samlade – från tanke till morgonkaffe. Här hittar du allt om allemansrätten, utrustning, packning, val av tältplats, matlagning, säkerhet, lekar, och som du nog gissat – mycket, mycket mer. Ladda ner Sova ute-guiden.

Utrustning och packning för en natt i naturen

En övernattning i naturen kräver en del utrustning vilket kan göra packningen tung. Inte kul om man ska gå en bit. Men det finns tips att följa för att få med rätt grejer så packningen blir lättare och upplevelsen bättre. Ta del av Friluftsfrämjandets tips på friluftsframjandet.se.

Vandra med tält

Vandring har blivit väldigt populärt i svemesterns tidevarv. Att vandra och sova i tält är lite utmanande, men ger också en större frihet. Svenska turistföreningen har samlat tips på saker som är bra att tänkta på. Gå till svenskaturistforeningen.se.

Ta hand om varandra och naturen

Naturvårdsverket har tagit fram korta, informativa tips på vad man får och bör göra i naturen beroende på vad du vill göra när du är där. Tips kring allemansrätten, vad man bör tänka på när man gör upp eld och mycket mycket mer hittar du här. Gå in och läs mer på naturvardsverket.se

Projekt Luften är fri – sova ute

Vadstena kommun, kultur och fritid
Som en del i lovverksamheten på Fritidscentrum genomförs friluftsaktiviteter i flera steg – från promenader i tätortsnära natur till endagsvandring i skogen och till sist en vandring längs Östgötaleden med övernattning. Projektet Skogstokig ska ge ungdomarna möjlighet att uppleva friluftslivet och skapa en relation till naturen samt lära sig om allemansrätt och skogsvett.
Naturskyddsföreningen Linnébygden
Med projektet ”Friluftsvägar i Linnébygden” genomför Naturskyddsföreningen Linnébygden en rad aktiviteter i samarbete med markägare och andra aktörer. De vandrar nya vägar, bygger bryggor, knyter kontakter och njuter i naturen. Fler ska upptäcka fördelarna med uteliv och de som bestämmer över närnaturen ska inse vikten av att bevara de gröna områdena till nytta och glädje för många.  Under temat sova ute erbjuds en övernattning på friluftsbasen i Såganäs, i samarbete med Eneryda scoutkår och Studiefrämjandet.
Sov ute i Uppsala!
I Sveriges fjärde största tätort kan du hitta flera vindskydd att övernatta under längs Upplandsleden och i Storskogen mellan Jälla och Storvreta. Lunsentorpet i naturreservaten Norra Lunsen har sex sängplatser, golvytor och ett vindskydd utanför där du kan sova. I Björklinge och Fjällnora friluftsområden finns naturnära campingar och i Fjällnora kan du även boka campingstuga. På kommunens hemsida finns en massa information att ta del av för att sova ute i ett av Uppsalas friluftsområden i sommar.
Naturkraft Gestrikland
Naturkraft Gestrikland samlade politiker från kultur och fritidsnämnden i länets fyra kommuner för att vandra Gästrikeleden, laga mat och sova ute med Joakim Helmbrant, ordförande för Gästrikeledkommitén som guide. De övernattade i fäbodstuga, tält och treetent, och hade bra diskussioner om friluftsliv kring lägerelden. Samverkan kommuner emellan. Se film från vandringen på bland annat Hofors facebooksida.

Foto: Från v. Torbjörn Jansson, Hofors kommun (S), Maria Persson, Sandvikens kommun (C), Helene Börjesson, Gävle kommun (MP) och Lena Schenström, Ockelbo kommun (C). Foto: Simon Lundström, kommunikatör Ockelbo kommun.

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-09-13