Under september fokuserar Luften är fri på alla fördelar och goda värden friluftslivet bär med sig – inte minst för barnen.

#gillafriluftslivet

Senast uppdaterad 2021-10-28

Att friluftslivet har många hälsofördelar, det är forskningen ense om. Friluftsliv bidrar till en hållbar utveckling både för individen och samhället. Det är kul, trivsamt och lärorikt. Under pandemin har fler än någonsin hittat ut och i studier som nu kommer framgår det att många vill fortsätta.

Fler ska ta del av svenskt friluftsliv

Just det är Friluftslivets års yttersta målsättning. Under 2021 vill vi att alla ska ta del av friluftsliv. Framförallt barn och personer med utländsk bakgrund. Vi vet att det finns person i dessa grupper som inte kommer ut alls. Under året lyfter vi också vikten av tillgänglighet i naturen.

Sverige erbjuder fantastiska möjligheter

I Sverige finns det fantastiska möjligheter för alla att ta del av vacker natur och friluftsliv. Dels för att vi har allemansrätten. Dels för alla fantastiska friluftsaktörer som på alla olika sätt skapar bättre möjligheter för ett aktivt liv utomhus. Över 200 av dessa samverkar under Friluftslivets år och på olika sätt bidrar till att luften är fri.

Skolan spelar en viktig roll

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens friluftskämpar. Friluftsvanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av natur, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden. Under september och oktober riktar vi extra mycket uppmärksamhet mot skolan och utomhusundervisning. Många aktörer är med och bidrar, under luftenarfri.nu/skolan och på temasidan Lära ute finns mer information.

gillanaturen.se

Gillanaturen.se samlas inspiration till undervisning om och i naturen. Där hittar du aktiviteter och övningar som kan genomföras i vardagsnära natur och som inte kräver någon avancerad utrustning. Under september och oktober 2021 pågår också Gilla naturens fototävling där mellanstadieklasser kan vara med och tävla med sina bästa tips för att #måbrainaturen, #lärainaturen eller #hjälpanaturen

Gilla naturen 2021 arrangeras av Naturskyddsföreningen i samarbete med Centrum för naturvägledning (CNV) vid SLU och Luften är fri.

Tips

Den 4-5 september 2021 arrangerades Levande Strömsberg i Strömsbergs naturreservat strax utanför Jönköping. Utmed 3 olika stigar, på 18 olika platser genomfördes nära 700 korta föreställningar för de 800 besökarna. Se filmen från Levande Strömsberg!

Hela Sverige plockar skräp 18 september

Den 18 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2021. Då samlar vi hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser. Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen! Du bestämmer var du plockar. Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt!

Tillsammans kan vi stoppa skräpet från att skada djur och natur. Anmäl dig (från och med 25 augusti) så ses vi den 18 september! Läs mer på hsr.se/18september

Fågelvandring med Andris Fågelviskare

Andris Fågelviskare kan härma över 120 olika sorters fåglar. I två avsnitt så du följa med honom på en digital fågelvandring, där du har chansen att lära dig mer om fåglarna och naturen. Gå in och läs mer på jonkoping.se.

Skoleverest – Tillsammans mot världens högsta topp!

Nu kan din skolklass anta utmaningen att nå världens högsta topp i en backe nära skolan. Välj ut en lokal backe och samla tillsammans ihop det antal höjdmeter som motsvarar stigningen upp till toppen på Mount Everest. Utmana andra klasser på er skola eller mät er mot andra skolor i den nationella topplistan. Vilken skola klarar flest vändor?

Korpen ligger bakom denna fantastiska utmaning och är en del av satsningen Mitt Everest som riktar sig till vem som helst som vill utmana sig. Häng på! Läs mer på skoleverest.se

Smultronställen i Mullsjö

Inspireras av Mullsjö kommuns vackra natur och vad en promenad vid det egna smultronstället längst smålandsleden kan göra för kropp och själ. Mullsjö är en aktör som är med under Friluftslivets år. Läs mer på Mullsjös facebook-sida.

Ta hand om varandra och naturen

Naturvårdsverket har tagit fram korta, informativa tips på vad man får och bör göra i naturen beroende på vad du vill göra när du är där. Tips kring allemansrätten, vad man bör tänka på när man gör upp eld och mycket mycket mer hittar du här. Gå in och läs mer på naturvardsverket.se

Projekt Luften är fri – gilla friluftslivet

Vandringen dag 11 september – Svenska Turistföreningen (STF)
Vandringens dag är en dag som lanserades av Svenska Turistföreningen för 3 år sedan. Syftet är att inspirera och dela kunskap för att fler ska våga ge sig ut och vandra. Det blev snabbt många organisationer som hakade på Vandringens dag som alltid äger rum andra lördagen i september. I år, under friluftslivets år hoppas vi så klart på rekordmånga deltagare. Läs mer om Vandringens dag. Fler aktörer kan vara med och arrangera en vandring denna dag. Läs mer om det här.

Paddeltur på Väsman med Ludvika scoutkår
Ludvika Scoutkår bjuder in allmänheten till en paddeltur på Väsman med matlagning på stormkök. Målet med aktivitet är att får fler personer intresserad av friluftsaktiviteter. Läs mer på ludvika.scout.se.

Inspiratörer i Munkfors kommun
Munkfors kommun inspirerar fler att hitta ut i naturen genom att delta i projektet Luften är fri – friluftslivets år 2021. Via projektet vill kommunen bredda och utöka samarbetet med lokala aktörer såsom föreningar, Fritidsbanken, skolan samt naturintresserade privatpersoner. Ett härligt gäng friluftsinspiratörer hjälper till att sprida information och tips. Läs mer på munkfors.se
Upptäck Ovanåker!
Mer inspirerande än så här kan det knappast bli! Ovanåker kommun har tagit sig an Friluftslivets år i samverkan med lokala idrottsföreningar för att bidra till ett rikare friluftsliv för invånarna. Genom samarbete mellan kulturavdelningens folkhälsostrateger och Integrationsavdelningen/Vuxenutbildningen/SFI samt Barn- och Utbildningsförvaltningen hoppas de nå ut till nya och ovana friluftsutövare. Kolla in Ovanåkers hemsida för att se vad som pågår under året!
Stiftelsen Tyrestaskogen – Äventyrliga klubben
Forumet för de naturovana familjerna tar formen av en barnklubb, där barn och deras vuxna är välkomna.
Klubben ses 10 gånger under året med aktiviteter som hakar i flera av de teman som lyfts under Friluftslivets år (skyddad natur, sova ute, äta ute, friluftskompis, allemansrätten m fl) samt tar avstamp i allt det fantastiska som redan finns på plats. Under sommarlovet erbjuds även barnfamiljer att prova på stormkök. De får upptäcka skogen tillsammans och laga ett smarrigt fika på stormköket. Platsen är Tyresta nationalpark, som förvaltas av Stiftelsen Tyrestaskogen.

Uppsala gillar friluftslivet
Uppsala kommun har satsat lite extra på fritidsklubbarna under Friluftslivets år och förlagt stor del av verksamheten utomhus med bland annat naturpedagogik och extra Summer Camps för barnen, där de har fått testa friluftsäventyr och olika aktiviteter. Men det är inte bara barnen som gillar friluftsliv i Uppsala. Grönskas- och blomodling lockar ut seniorer och flera förskolor har tillgång till mobila förskolebussar, utrustade för att vara ute varje dag i veckan på olika platser i länet. Snacka om friluftsbussar! Läs och inspireras av Uppsalas deltagande i Luften är fri.

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-10-28