Skip to main content
Laddar Aktiviteter

« Alla Aktiviteter

  • Detta aktivitet har redan ägt rum.

Ta med kikaren ut- Upptäck Rågsveds naturreservat

1 maj, 2021 kl 08:00 - 17:00

|Återkommande Aktivitet (Se alla)

An event every day that begins at 08:00, repeating until 31 maj, 2021

Området kring Kräpplaån och Magelungsdiket är en av Stockholms största våtmarker. Här finns ett rikt fågelliv med flera arter av både häckande och rastande fåglar.  Ta med en kikare ut och försök få se eller höra fåglar som ärtsångare, sävsångare och näktergal. I den öppna vattenytan förekom­mer skäggdopping, vigg och flera andra sjöfåglar. Längs stranden kan du även få se spår av bäverns ingenjörskonst.

Tar du slingan från Snösätravägen utmed sjön Magelungen och Kräppladiket, det s k Kräpplaspåret, kommer du också till örtrika lundmiljöer med vitsippor och tandrot. Många lundväxter blommar tidigt på våren, innan träden börjat beskugga marken.  Du passerar också nyskapade dammar som är leklokaler för grodor, paddor och vattensalamandrar. Från Snösätravägen kan du lättframkomligt ta dig ut till dammarna på träspänger. Intill betar kor och får som hjälper till att hålla landskapet öppet.

Du hittar slingorna på Naturkartan.

Rågsveds naturreservat rymmer en mosaik av öppna ängsmarker, våtmarker, fuktlövskogar, ädellövsmiljöer och barr­skogsklädda höjder. Stora delar av området visar spår av människors brukande av marken som präglat landskapet i flera hundra år. Här finns goda möjligheter till promenader, löpning, natur- och kulturupplevelser och vintertid även skidåkning.

Nu på våren vill vi särskilt uppmärksamma dig på att koppla hunden och att följa regler om eldning. Tänk på att lämna naturen som den var när du kom dit.

Detaljer

Datum:
1 maj, 2021
Tid:
08:00 - 17:00
Aktivitet Kategori:
View Aktivitet Website

Arrangör

Miljöförvaltningen i Stockholms stad
E-post:
miljoforvaltningen@stockholm.se
View Arrangör Website

Annan

Svårighetsgrad
Medel
Beskriv tillgängligheten (T. ex. typ av terräng, hinder, viloplatser mm)
I reservatet finns grusade och asfalterade parkvägar där man kan promenera. genom skogspartiet längs Magelungen löper en stig som stundtals är packad, men också rötter och sten och som är kraftigt kuperad på vissa ställe. Toalett/bajamaja finns vid Kräppladammen.